miercuri, 6 martie 2019

248. Despre talanți

Cum să-mi descopăr talanții și să-mi câștig existența slujindu-i pe alții cu harul pe care Dumnezeu l-a pus în mine?
Să faci o listă. Am o teorie: talanții sunt defectele noastre. Dumnezeu ne-a dat niște calități, așa, ca să putem trăi, dar ne-a dat niște defecte speciale, care sunt talanții noștri. Și zice: „Uite, Siluana, îți dau o furie, cum numai Sfântul Gheorghe a avut. Ăsta-i talantul cel mai valoros. Cu harul Meu, tu vei transforma această furie în...” Încă nu știu în ce. Am crezut că în blândețe, dar văd că nu e asta, o fi altceva. Dar știu mereu că El ne transformă, că mereu e altfel. Deci ia-ți defectele și cheamă-L pe Dumnezeu în ele - ăștia sunt talanții!

3 comentarii:

  1. Talantii nu inseamna defecte!!Talantii inseamna, dimpotriva, CALITATILE, nicidecum DEFECTELE!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Este vorba despre o interpretare pe care au mai făcut-o părinții bisericii. Da, în accepțiunea comună vorbim de talanți ca fiind calitățile la care avem de lucrat, să le punem în valoare, să le înmulțim.
    Există însă, cum ziceam, și cum observi și la maica, și această perspectivă a talanților ca defecte, la care de asemenea avem de lucrat, nu ca să le înmulțim, ci să le facem locuri de întâlnire personală cu Dumnezeu.

    RăspundețiȘtergere
  3. Hm... Nu prea înțeleg cum vine asta... Eu știu că defectul e defect, iar calitatea, calitate. E ca și cum ai spune albului că e negru și invers. Păi, ori e alb, ori e negru. Una din două. Nu se poate și una și alta. În fine... cred că îmi bat capul prea mult și nu e cazul. Vorbim mult și facem puțin. Numai Iisus Hristos a vorbit puțin și a făcut mult.

    RăspundețiȘtergere